Hvem kan spille padel?

Det korte svare er: ALLE!

”Padel har på rekordtid etableret sig som en stor foreningsidræt. Rigtigt mange danskere har fået smag for sporten, og det er virkelig fedt at kunne konstatere, at mere end 17.000 af dem var medlemmer i en idrætsforening i 2022,” siger Morten Hedegaard, der er padelkonsulent i Padel i Danmark, som er DGI og Dansk Tennis Forbunds arbejdsfællesskab om padelsporten.

Det gør padel til den 20. største aktivitet målt på medlemmer hos DIF og DGI lige efter volleyball og foran roning og karate.Medlemmerne er fordelt på 132 foreninger. Holbæk Tennis og Padel klub er den største med 892 medlemmer. Men i alt står 61 foreninger noteret for 100 eller flere medlemmer. Væksten hos padel er den

femtestørste i foreningsidrætten kun overgået af giganterne svømning, fitness, gymnastik og fodbold. Fuglebjerg ligger perfekt geografisk for placering af padelbaner, da der er i hul i kortet over baner, se link til kortet med baner på Sjælland. Ved etableringen af 4 nye baner i Sorø (Lynge-Broby Idrætsforening) i 2022 kom der allerede 1. år 400 nye medlemmer.

Fart på de yngre

Hvis man dykker længere ned i medlemsstatistikkerne, kan man måske ved første øjekast få bekræftet en fordom om padel. I hvert fald er den største stigning i antallet af medlemmer hos mænd i alderen 40-59 år. Dem er der blevet næsten 2500 flere af. Men faktisk er der andre alderssegmenter, der har mere fart på. Medlemmer i spændet 25-39 år er gået frem med fænomenale 132 procent. Procentvis går det også hurtigt for de yngste voksne. De 19-24-årige har oplevet en stigning på 94 procent på et år.

Traditionelt set har mange idrætter svært ved at holde fast i medlemmer, der i de tidlige voksenår oplever store skift i livet med studier efterfulgt af familiestiftelse med småbørn. Men her bryder padel med tendenserne. ”Det er rigtig stærkt at se, at der er så meget fart på medlemsvæksten i de alderstrin. Det kan være et udtryk for, at lokal foreningspadel tilbyder noget attraktivt med mindre transporttid og lavere priser sammenlignet med de kommercielle tilbud,” siger Morten Hedegaard.

Mange børn og unge

Padelkonsulenten har også bidt mærke i, at der kommet næsten 1000 flere medlemmer på 18 år og derunder. Således var der 2361 ungdomsmedlemmer i landets padelklubber. De flest af dem er i alderen 13-18 år, men faktisk var der i 2022 787 padelmedlemmer, som endnu ikke havde rundet 13 år. ”Indsatsen i foreningerne er sindssygt vigtig, hvis også børn og unge skal opleve glæderne ved at spille padel. Derfor er det enormt glædeligt at se, at så mange ungdomsmedlemmer har fundet vej til klubberne. Og vi ved, at flere og flere foreninger opretter træningstilbud til ungdommen, så vi ser frem til at følge og støtte op om den udvikling,” siger konsulenten fra Padel i Danmark.

Han glæder sig over at se, at mange af de foreninger, som har haft trænere med på inspirationskurser og træneruddannelse, oplever en tydelig fremgang på ungdomsspillere. Samtidig understreger Morten Hedegaard, at netop børne- og ungdomstræning er et stort fokusområde for Padel i Danmark, hvor der vil komme endnu flere tilbud til klubberne i løbet af 2023.

Kvinderne elsker padel – ikke mindst i foreninger

Padelsporten har stadig en overvægt af mandlige udøvere. 70 procent af medlemmerne i padelforeningerne var mænd. Men kvinderne har lukket noget af hullet. Mens antallet af mandlige medlemmer gik frem med 90 procent, steg antallet af hunkøn med 102 procent. Helt vildt ser det ud, hvis man zoomer ind på kvinder mellem 25 og 39 år. Her er medlemstallet steget med 161 procent.

”Padelsporten er for alle. Og der er ikke nogen grund til ikke at stræbe efter en fifty-fifty fordeling af medlemmer i padel for kvinder og mænd. Derfor er det ekstra glædeligt at konstatere en særlig stor vækst af

kvinder i foreningspadel. En tendens vi også ser i vores turneringer hvor flere og flere kvinder er med i både individuelle endagsturneringer og i holdturneringen Arla Protein Ligaen,” siger Morten Hedegaard. 2022-tallene viser, at der var 5236 kvindelige padelmedlemmer i foreningerne.

Junior, senior og udsatte unge

Juniorer og alle i Padel får udviklet deres øje-hånd koordinering, balance og ben-koordinering samt deres taktiske evner.

Yngre spillere oplever hurtigt spilleglæde, da teknikken er nemmere at lære end andre ketsjersportsgrene.

Spilkombinationerne med væggene stimulerer og udfordrer hjernen. Øje-hånd kombinationen udvikler vores visuelle-rumlige kapacitet - og der er mere. Læs denne spændende artikel her: ".../Neuropsychology-of-Padel-sport...".

Padel er mindre slidsomt for kroppen, og Seniorer oplever også stor glæde ved de taktiske elementer i spillet, som samtidigt holder hjernen skarp. Selv til Padel EM 2019 i Portugal havde Østrig en spiller i A truppen på 55 år. Han er stor inspiration for andre ældre, se også video fra anden turnering Youtube 2016. Veteran Padel lever i bedste velgående i Danmark. I starten af december blev DM i Padel for Veteraner (+45) i 2019 afholdt med stor tilslutning på trods af, at flere er nye i sporten. Hele 36 par stillede op mod kun 6 i 2018.

Det succesfulde skoletennis initiativ Team Fred, som hjælper børn med særlige behov, startede i tennis grundet, at Mette Rytsel (hjernen bag) spillede tennis. Padel blev dog hurtigt også en interesse for Mette, hvorved at initiativet skulle prøves af på padel også. Det har været en stor succes, hvor 40 børn har været igennem forløbet i padel. Padel har vist sig særdeles velegnet til at få børn med autisme og psykiske udfordringer til at få motioneret. Læs mere i tennisavisen her. (Kilde: Mette Rytsel). Padel har derfor vist sig at være god til at motionere de medlemsgrupper, som ellers er svære at motivere.

Hvem er de nye padelspillere

Nye padelspillere og padel-interesserede kan deles op i to grupper; dem som kommer fra andre ketsjersport og dem, som ikke har spillet ketsjersport. Begge grupper er godt repræsenteret i padelmiljøet i Danmark på nuværende tidspunkt. Erfaringen fra andre lande med mange flere padelspillere viser, at samme grupperinger stadigvæk er gældende.

Vores fornemmelse er at flere vil benytte muligheden for at spille padel, hvis det er let tilgængeligt samtidig med, at det vil et oplagt supplement eller erstatning for tennis- og badmintonspillere.

Initiativ gruppen i FIF har spillet padel i Slagelse, Sorø og Næstved gennem et år, og har fingeren på pulsen og kender til padelmiljøet samt, hvem nye padelspillere kan være.

Priser

Vi tilbyder favorable priser i form af årsabonnement og Pay&Play løsning
Book senest 1. september 2024 og spil resten af 2024 og hele 2025 fra kun kr. 600,-

Hvad er padel tennis?

Padel tennis er en sjov og social sport, der kombinerer elementer fra tennis og squash. Det er nemt at lære, men udfordrende at mestre
– alle aldrer kan spille padel tennis.

Glimt fra etablering af padelbanen

Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked om træninger, turneringer og vigtige beskeder

Tak til vores sponsorer

TM Enterprise
SuperBrugsen Fuglebjerg
Kærsgaard VVS
ELTRAN ApS
JBC Multiservice ApS
Frost & Skov Construction ApS

Tak for støtten til padelbanen

Bostedet Fruelund
Nordea-fonden
DIF & DGI'S foreningspulje
Den Europæiske Union LAG Sjællandsyd
Trelleborg Fonden
FIFs VENNER